Optimaal de Cito-toets groep 4 oefenen

Kinderen die in groep 4 zitten doen twee keer per jaar een Cito-toets van het LVS. Als eerste in januari, de M4-toets. Als tweede in mei/juni en wordt E4 genoemd. Wat is nu nuttig om als ouders en opvoeders over de Cito-toets van groep 4 te weten. Via dit artikel zullen we u alles vertellen over de Cito’s M4 en E4. Zodoende bent u ge├»nformeerd. Bezoek voor meer informatie ook de website https://www.citotoetsgroep4.nl/cito-toets-groep-4-oefenen/

Welke toetsen 

Om aan te vangen zijn het deze Cito-toetsen die in januari en mei worden afgenomen: spelling, begrijpend lezen, rekenen en woordenschat. De kinderen worden bevraagd over alle inhoud die tot dan toe behandeld is. Onder meer: rekenen met tientallen en tot en met de 1 , rekenen met erbij en eraf, delen en vermenigvuldigen. Op het vlak van taal en spelling gaat het om het goed kunnen schrijven van woorden met categorie├źn of werkwoorden. Het vak woordenschat wordt gecontroleerd via woorden die kinderen in deze groep zouden moeten begrijpen. Bij begrijpend lezen en tekstbegrip gaat het om de manier waarop teksten gelezen en begrepen worden. Ieder van deze vakken komen tijdens groep 4 voorbij en moeten worden beheerst. 

 

Belang van de toetsen 

Met welk doel neemt de school deze toetsen bij leerlingen af? Wat is zo zinvol aan de Cito-scores? De school vindt het belangrijk om de leercurves van leerlingen zichtbaar te maken. Door ieder jaar twee keer een Cito-toets te doen is het leergedrag te signaleren. De leraren kunnen zien of individuen of groepen voldoende en naar verwachting groeien. Is dat niet het geval, kan een plan worden opgesteld om de leerling te ondersteunen. Daarbij zijn de Cito-scores van belang voor de overstap van de basisschool naar de middelbare school. Scores van de Cito’s zijn daarbij leidend. 

 

Voorbereiding op de toetsen van groep 4

Het is normaal zo dat de basisschool haar leerlingen voorbereid op de Cito-toetsen van januari en mei. De toetsinhoud komt dan ook terug in de les. Je kunt dus stellen dat leerlingen vanzelf worden klaargestoomd voor de toetsen. Toch gaat die vlieger niet altijd op, want de Cito-toetsen in groep 4 verschillen van de normale toetsen. Veelal is niet alleen de inhoud moeilijker, ook de wijze waarop vragen gesteld worden is anders dan kinderen gewend zijn. Het is dus niet raar dat de meeste ouders ervoor kiezen om de belangrijke toetsen thuis samen voor te bereiden. Om dat goed te doen heb je professionele oefenboeken nodig, die aansluiten bij de lessen van groep 4. Educazione’s Cito-oefenboeken kunnen gebruikt worden om leerlingen uitgebreid voor te bereiden op de Cito M4 en E4. 

 

Cito groep 4 thuis oefenen 

Educazione heeft maar liefst drie boeken uitgebracht voor kinderen in groep 4. In Cito-toets Groep 4 oefenen deel 1 worden kinderen goed voorbereid op de M4-Cito, terwijl Cito-toets Groep 4 Oefenen deel 2 zich richt op de E4-toets. Deel 3 is het meest complete Cito oefenboek en betreft een bundeling van beide boeken. Meer dan 33 opdrachten per boek bieden deze Cito-toets oefenboeken van Educazione volop oefenmateriaal om de Cito-toetsen van groep 4 met uw kind te trainen. Op het gebied van begrijpend lezen, rekenen, spelling, woordenschat en taal komt alles ruimschoots aan bod. De professionele oefenboeken van Educazione worden door veel ouders gebruikt om hun kinderen in groep 4 te helpen voorbereiden op de toetsen van Cito. De oefenboeken zijn in boekvorm of digitaal te bestellen. Voor meer info bezoek je de website Boekenbestellen.

 

Conclusie

Zodra je kind in groep 4 zit worden er twee toetsen gehouden: de Cito-toets M4 en de Cito-toets E4. De toetsen gaan in op rekenen en taal en zijn van cruciaal belang omdat ze de ontwikkeling van leerlingen en groepen in beeld brengen. De leerkrachten gebruiken deze uitslagen om kinderen te helpen bij hun ontwikkeling. Vanwege het belang van deze scores kiezen veel ouders en opvoeders ervoor om hun kinderen beter voor te bereiden op deze Cito-toetsen. De oefenboeken van educatieve uitgeverij Educazione kunnen daarbij helpen. In de oefenboeken komen alle onderdelen en vakgebieden uit groep 4 aan bod en worden kinderen uitgebreid voorbereid op de toetsen van het 4e jaar op de basisschool.


Liever naar de tekst luisteren?


Reacties

Populaire posts van deze blog

Beste educatieve podcast